בסוף השבוע הזה נפרדנו סוף-סוף משנת 2020 ועשינו זאת רגע אחרי שישראל נכנסה לסוג של סגר שלישי, אות וסימן לכך שלמרות מסע החיסונים הנרחב, נגיף הקורונה ממשיך לשלוט בחיינו ולתעתע בכולם. שנת 2020 תיזכר לדיראון עולם כשנת-הקורונה, במהלכה ירד האדם על ברכיו בחוסר אונים מוחלט מול נגיף מסתורי שהכריע אותו ועדיין דורש ממנו לעשות עם עצמו חשבון-נפש. האדם המודרני שכבר נחת על הירח, עוסק בבינה-מלאכותית ובטכנולוגיה חסרת תקדים, נוכח בשנת 2020 באפסותו ועכשיו תולה תקוותיו במדע שאולי יספק לו מזור נגד הנגיף, למרות שהתרופה הנכונה והאמתית מצויה אצל כל אחד ואחד שעדיין לא השלים עם מקומו ותפקידו בעולם ולא עשה עד כה לתיקון דרכו.
דווקא על הרקע הזה ונוכח פניה הקשות של שנת 2020 צריך אולי להביט לעבר 2021 שמתחילה עכשיו במשנה זהירות. נכון שהנבואה ניתנה לשוטים ואין לנו כוונה לנבא מעל במה צנועה זאת מה עתיד להתרחש בשנה האזרחית הבאה, אבל בהחלט יש אפשרות לראות אולי את קווי-המתאר של 2021 על בסיס מה שהחל להתרחש אשתקד ועל סמך הסתברויות מתקבלות על הדעת, למרות שחלקן עדיין טעון הוכחה (כמו למשל האם המלכה אליזבת' תעבור את 2021?).
אחרי שאמרנו את כל הדברים הללו מותר להניח כאן הנחה גורפת ולפיה גם שנת 2021 תהא שנת-הקורונה והנגיף הזה ימשיך להדביק ולהפיל חללים בארץ ובעולם למרות וחרף מאמצי החיסון נגדו. הזמן הנדרש לחסן עולם ומלואו יבוא מתוך לוח-השנה של 2021 ולא נראה כי תריסר חודשים יספיקו לחסן את מרבית האוכלוסייה כך שאולי יגיעו למספר הכרחי נדרש רק בשנת 2022. מתוך כך ברור שהחיים ימשיכו גם ב-2021 להיות תחת השפעת הקורונה ועדיין כלל לא ברור באיזו מידה אכן יוכיח החיסון את עצמו ולכמה זמן תהא השפעתו על בני-האדם.
דבר אחד נראה על פניו ברור: הקורונה תמשיך גם בשנת 2021 להשפיע על חיי העולם כולו ותקבע סדרי חיים חדשים כמעט בכל תחום ולכן מקומה בלוח-השנה האזרחי לשנה הבאה מובטח וכפי הנראה גם מעבר לכך.
המפה הפוליטית בעולם ובישראל עומדת כפי הנראה לעבור שינויים משמעותיים בשנת 2021: כבר באמצע חודש ינואר ייכנס ג'ו ביידן הנשיא הנבחר ה-46 של ארה"ב לבית-הלבן ובכך יבוא הקץ על הכהונה התזזיתית של דונאלד טראמפ (למרות שעד ה-20 בינואר הוא עלול עוד לגרום לזעזוע עולמי...). קשה להעריך מה וכיצד ינהג הנשיא החדש במהלך שנת כהונתו הראשונה, אבל צריך בהחלט לקחת בחשבון כי מפאת גילו המתקדם, אם ימות בעודו מכהן כנשיא, תזכה ארה"ב לנשיאה לראשונה בתולדותיה, עם מינויה הצפוי של סגניתו קמילה האריס. האפשרות הזאת ראלית ועשויה להתרחש כבר בשנת 2021 או מאוחר יותר.
העיניים בשנת 2021 נשואות יהיו גם למוסקבה משום שבמסדרונות הפוליטיים והמודיעינים מרבים לדבר על אפשרות לפיה תתרחש כבר בשנה האזרחית הקרובה התנקשות בחייו של הנשיא הכל-יכול וולדימיר פוטין. יכול להיות שמדובר במשאת נפש של מתנגדיו, אבל האפשרות לחיסולו של פוטין נמצאת על המדף ויש סיכוי שהדבר יקרה כבר בשנת 2021 מה שיגרום זעזוע פוליטי רב עצמה ברוסיה ובעולם הרחב.
מקום אחר שימשיך גם בשנת 2021 למשוך את תשומת-הלב נמצא בקוריאה-הצפונית שם ראוי לעקוב מקרוב עד כמה שאפשר, אחר התנהלותו וגורלו של השליט קים ג'ונג און ובעיקר אחר השמועות לפיהן עשויה אחותו קים יו ג'ונג להחליף אותו בבוא היום, מה שאולי ישפיע על מדיניותה של צפון-קוריאה המסוכנת ולאו דווקא לטובה.
מוקד נוסף לתשומת-הלב העולמית בשנה הקרובה נמצא כמובן באיראן, שם אמנם יערכו בקרוב בחירות שלא ישנו דבר, אולם כדאי יהיה לעקוב מקרוב אחר מערכת היחסים בינה לבין ארה"ב של ג'ו ביידן וגורל הסכם-הגרעין והמשך או ביטול הסנקציות הכלכליות עליה וכמובן המשך העמקת המעורבות הנפיצה שלה בסוריה ולבנון ממש מתחת לאפה של ישראל. שנת 2021 נראית כרגע כהמשך כל המגמות שהחלו בחזית הזאת בשנתיים האחרונות, אלא אם כן מישהו יאבד את הסבלנות ויגרום לעימות חזיתי עם איראן טרם הצטיידותה בפצצת האטום.
לבנון חייבת למשוך את תשומת-הלב בשנת 2021 בגלל מצבה הכלכלי הקשה ונפיצותה הפוליטית תחת השפעת החיזבאללה, מה עוד שלא בטוח כי נסראללה יחזיק מעמד בבונקר שלו ואולי אולי יחוסל סוף-סוף, מה שישנה לחלוטין את מאזן הכוחות בלבנון עצמה ובאזור כולו.
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל עתידה לפרוש ולהותיר מאחוריה בור פוליטי גדול שעדיין לא ברור מי ימלא את החלל הזה. במקביל ראוי יהיה לעקוב אחר מערכת היחסים החדשה בין בריטניה שנכנסה ל'ברקזיט' לבין מדינות האיחוד האירופאי, משום שיהיו לכך השלכות רבות למשל על השאיפות של סקוטלנד ואירלנד בכל הקשור להמשך שייכותן לממלכה-המאוחדת. הקשר הזה עשוי להמשיך להיפרם ביתר שאת כבר ב-2021. אותם הדברים אמורים לגבי שאיפות העצמאות של קטלוניה בספרד שלעת עתה הוקפאו על-ידי ממשלת מדריד אבל יתכן שיקומו בשנה הבאה לתחייה וכך גם לגבי המשך השלטון של בלארוס והתערבותה של רוסיה בדיכוי המחאה העממית שם. לכל המקומות הנפיצים הללו עשויה להיות כבר ב-2021 השפעה על מדינות, לאומים ומיעוטים אחרים על הגלובוס.
אחרי הפוגה שמקורה בנגיף הקורונה, סביר להניח כי בשלהי 2021 תתחדש הנהירה המוסלמית לאירופה, רק שהפעם היא תיתקל במחסומים, גדרות, הגבלות והתנגדות עזה יותר של רוב המדינות ביבשת. מכאן קצרה תהיה הדרך לעימותים אלימים בין מהגרים מוסלמים לבין מדינות בעלות אוריינטציה לאומנית מחוזקת ונראה כי שנת 2021 לא מבשרת טובות בזירה הזאת ובכלל זה פיגועים לרוב..
יתכן כי בסוף 2021 כאשר העולם יצליח לדחוק מעט הצידה את נגיף הקורונה, הוא ישוב להתעסק עם משבר-האקלים העולמי והשלכות התחממות כדור-הארץ. משברי האקלים שכבר פוקדים מקומות רבים בעולם ובכלל זה שרפות ענק, הצפות חסרות תקדים ותופעות טבע מדאיגות, ימשיכו להכות גם בשנת 2021 ובסופו של דבר יכריחו את מנהיגי העולם להתכנס לנקוט אמצעים לפני שיהיה מאוחר לכולם.
משבר מסוכן לא פחות עלול להחמיר בשנת 2021 ומקורו ב'מלחמת הסייבר'. לא מדובר רק ב'האקרים' מזדמנים המסוגלים לחדור למערכות-מחשב שונות, אלא בעימות אלים בין מדינות באמצעות ה'סייבר' שכבר היה לכלי-נשק לא קונבנציונלי. התערבות חיצונית במערכות בחירות ופגיעה בתשתיות לאומיות באמצעות הקשה על קלידי מחשב, תמשיך ללוות אותנו בשנת 2021 אולם הדאגה העיקרית נתונה לאפשרות שמלחמת הכל-בכל באמצעים הללו, תלך ותחריף ואף תגרום תוצאות הרות-אסון ולא הפיכות. אם להצביע על סכנה ממשית ומידית לעולם מעבר לנגיף-הקורונה, ברור שמדובר במלחמת-הסייבר שתפקוד חלקים גדולים יותר של העולם כבר בשנת 2021 ובתוכם כמובן את ישראל.
יש עוד שורה של אירועים הצפויים להתרחש בשולי הדברים שציינו ובהם אולימפיאדת טוקיו-2021 (שנדחתה כזכור בשנה בגלל הקורונה), חזרת שעון ה'ביג-בן' של לונדון לפעול אחרי הפסקה לשיפוצים מאז 2017, אליפות אירופה בכדורגל, וסיום הקמת מגדל-ג'דה הגבוה ביותר בעולם ואולי עוד מספר התרחשויות זוטרות הקבועות בלוח-השנה האזרחי.
ישראל תלך בפעם הרביעית בשנתיים האחרונות לבחירות לכנסת שיערכו ב-23 במרץ 2021. מדובר הפעם במערכת בחירות שונה מאלה שהכרנו עד כה משום שהיא תתנהל על רקע המחלוקת בין 'כן ביבי' או 'לא ביבי' בלי שום קשר להבדלים בין שמאל לימין וללא שום אחיזה באידיאולוגייה. יתר על כן הבחירות האלה יקבעו את גורלו הפוליטי של בנימין נתניהו על רקע המשפטים המתנהלים נגדו ולפחות על פניו קיימת האפשרות כי שנת 2021 תשים קץ לשלטונו. יחד עם זאת, אם אכן יקרה כדבר הזה אין כרגע דמות העשויה להחליף אותו ולהיכנס לנעליו, לא כל שכן כאשר מחנה המרכז-שמאל מפוצל לרשימות ומפלגות רבות.
במקביל קיימת שאיפה בקרב פעילים ומזוהים עם הצורך בהחלפת שיטת המשטר בישראל, לכך שבבחירות הקרובות לא ישתתפו יותר מ-25%-30% מבעלי זכות-הבחירה וזה יהיה הצעד המכריע לקראת אילוץ הפוליטיקאים לשנות את כללי המשחק הנהוגים. לא בטוח שהישג כזה כבר יהיה בשנת 2021 אבל כל השתתפות נמוכה בבחירות הללו תסלול את הדרך להשגת המטרה בהמשך.
בחודש יוני 2021 ייבחר נשיא חדש לישראל ורשימת המועמדים הלא-רשמית בשלב הזה לא מבשרת טובות כך שאם לא יצוץ במהלך 2021 שם של מועמד חדש הראוי לתפקיד, תאלץ ישראל להסתפק שוב בנשיא-בובה חיוור וחסר כריזמה או השפעה, עד ליום המיוחל בו יבחרו האזרחים את הנשיא בעל הסמכויות לשלוט במדינה ואף שזה לא יתרחש בשנת 2021 יש אפשרות להתחיל את המהלך הזה בבחירה נכונה של נשיא ראוי.
חרף כל השקרים וההבטחות של שרים ופוליטיקאים, גם בשנת 2021 ימשיכו להתנהל בישראל בשני מסלולים מקבילים כאשר באחד מהם תימשך סגירת העסקים הקטנים והבינוניים מחמת המשבר הכלכלי שמקורו בהתנהלות שלומיאלית ושקרית בעת הקורונה ועוד אלפי אנשים ימצאו את עצמם מובטלים וכמעט ללא הכנסה כך ששנת 2021 ולאחריה תהא שנה של משבר כלכלי חריף וכבד מנשוא.
במקביל יימשך השיח החברתי-פוליטי האלים בכל הזירות, במיוחד על רקע הבחירות ומתוך העמדה המוטה של התקשורת בשם 'חופש הביטוי' ותחת השקר הגס של 'הגנה על הדמוקרטיה'.
כל הדברים הללו לא מבשרים לישראל טובות בשנת 2021 ובסיכומו של דבר אפשר רק לקוות כי בעוד שנה לא נתגעגע חלילה לשנת 2020...
אפשר כבר לראות מה צופנת לנו שנת 2021 ומבלי להמר על כך, היא לא צפויה להיות הרבה יותר טובה מ-2020 וחבל...
댓글