פעם נהגו לכנות את היהודים בשם 'עם הספר', כינוי שבמשך זמן מה גם אפיין את מדינת-ישראל, אלא שברבות הזמן איבד הכינוי הזה את משמעותו המעשית ונכון לחורף 2021 מצב קריאת הספרים בארץ מעורר חמלה במקרה הטוב.
בסקר שערך ה- OECD בקרב 5000 נשאלים גילאי 16-65 בנושא הרגלי הקריאה של ספרי פרוזה ועיון התברר כי מדינת ישראל נמצאת במקום ה-15 הלא-מכובד מבין המדינות בהן נבדק העניין ואם לא די בכך פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים שאמורים לעורר דאגה בקרב מי שספרים יקרים ללבו אבל במיוחד אצל העוסקים בחינוך.
על-פי נתוני ה-OECD ישראל מקדימה את צרפת, ספרד, פינלנד והולנד במספר קוראי הספרים ואת טורקיה שסוגרת את הרשימה, אבל מפגרת באופן בולט אחרי רשימת המדינות הבאות, בראשן בריטניה וניו-זילנד שלהן יותר מ-50% קוראים , רוסיה עם כ-45% ,גרמניה עם כ-43% ,צ'כיה ולה 42.3%. ברשימה הזאת מצויות גם שבדיה , דנמרק ,אירלנד ,אוסטרליה , ארה"ב וקנדה המקדימות את ישראל ובהן נוהגים לקרוא ספרים לפחות אחת לשבוע.
אלא שמתברר כי המצב בישראל קשה הרבה יותר בכל הקשור לקריאת ספרים כאשר מתייחסים לנתוני הלמ"ס ולהתפלגויות השונות הנובעות מהנתונים הללו.
כך למשל עולה כי רק 21% (!) בקרב האוכלוסייה הבוגרת בישראל קוראים בכל יום בספרים ונראה כי המספרים הבאים מדברים בעד עצמם:
* 29% מהאוכלוסייה הבוגרת כלל לא פותחים ספר.
* 19% מהאוכלוסייה הבוגרת קוראת בספר לפחות פעם בשבוע אבל לא כל יום.
* 12% מהאוכלוסייה הבוגרת קוראת בספר לפחות פעם בשבוע ולפחות פעם בחודש.
* 15% בלבד מבין המשתכרים 17 אש"ח ומעלה לא קוראים בכלל.
* 35% מבין המשתכרים עד 6000 ש"ח לא קוראים בכלל.
* 12% מבין המועסקים בהיקף מלא או חלקי קוראים במסגרת העבודה לפחות פעם בשבוע.
* 47% מהנשים הבוגרות קוראות לפחות פעם בשבוע לעומת 22% שבכלל לא קוראות.
* 34% מהגברים הבוגרים קוראים פעם בשבוע לעומת 36% שבכלל לא קוראים.
* 44% מהיהודים הבוגרים קוראים לעומת 24% שבכלל לא קוראים.
* 23% מהמגזר הערבי קוראים לעומת 49% שבכלל לא קוראים.
* 72% מהמגזר החרדי קוראים לפחות פעם בשבוע לעומת 42% מהחילונים.
מכאן עולה כי נשים קוראות יותר מגברים, יהודים קוראים יותר מערבים, חרדים קוראים יותר מחילונים, צעירים ערבים קוראים יותר ממבוגרים ומתברר גם כי ככל שהספרייה בבית גדולה יותר, כך מעיד הדבר באופן טבעי על קריאה תכופה יותר וגם ההפך הוא הנכון.
הנתונים הללו מציירים תמונה עגומה למדי של 'מפת הקריאה' בישראל ולכן לא פלא שהיא מדורגת רק במקום ה-15 בקרב המדינות המפותחות.
למה זה קרה לנו ?
התשובה לכך מורכבת למדי אבל אפשר להתחיל מהמשבר העולמי שפוקד את העיתונות המודפסת שגם בישראל הורידה את רמת התפוצה לשיאים שליליים, מה שלא פסח על עולם דפוס הספרים. הדפוס פינה את מקומו לפלטפורמות דיגיטליות הן בעיתונות והן בספרות ומכאן הירידה במספר הקוראים ספרים מודפסים.
במקביל חלה ירידה משמעותית בעניין שמגלה הציבור הרחב בספרים ומעדיף עיסוקים אחרים בשעות הפנאי שלו ובעיקר התמכרות לרשתות-חברתיות ולתכניות טלוויזיה רדודות שאינן צורכות שום חשיבה.
סיבה נוספת לירידה הישראלית בהרגלי קריאת ספרים, נעוצה כמובן בחוסר העניין שמגלים בני הנוער בתחום זה שהרי מעדיפים הללו נגישות מהירה לטכסטים שמקורם ברשתות הדיגיטליות השונות על חשבון קריאה.
לכל אלה אין מנוס מאשר להוסיף את התופעה לפיה הפסיק 'עם ישראל' להיות 'עם הספר' (רובו ככולו מעדיף גם ב'שבוע הספר' ספרי-בישול, מדריכי תיירות ובעיקר 'מבצעים' של הוצאות-הספרים הגדולות בלי שום קשר לתוכן הספרים).
סביר מאוד להניח כי התופעה הזאת תתגבר במרוצת השנים הקרובות וישראל תמצא עצמה מדורגת בתחתית 'סולם הספרים' העולמי. המפתח לפתרון הבעיה מצוי במערכת-החינוך, אבל קשה למצוא בה מי שמוכנים להקדיש לשיפור האוריינות בקרב התלמידים ומכאן שלפחות בכל הקשור לקריאת ספרים, עלול לצמוח כאן דור של בורים ועמי-הארצות וחבל שכך משום שלא מדובר בגזירה-משמים.
ואגב כך :
עדיין ניתן להשיג את הספר החדש על זיכרון-יעקב
'כרמים - תמונות מחיי זיכרון-יעקב '.
בספר מבחר סיפורים על אודות המושבה בעבר, בהווה ואף על עתידה ובתוך כך גילויים חדשים שמתפרסמים לראשונה.
ניתן להשיג את הספר החדש במוזיאון העלייה-הראשונה, בארכיון-המושבה , בעמותת-הגדעונים ובחנויות ''פלאש' בשמורה ובמול-זיכרון. כמו כן ניתן להזמין את הספר בדוא"ל DAVID_KRAMIM@WALLA.CO.IL או בנייד שמספרו 0544608896.
קריאה מרתקת ומהנה !
המשך הירידה במספר הקוראים בישראל יגרום גם להיעלמם של ספרי-הלימוד
Comments