למה ללמד את הילדים שלנו סינית?
- מוריס-דוד בר יוסף
- 6 באוג׳ 2020
- זמן קריאה 6 דקות
אבי המנוח מקס נהג כבר בתחילת שנות ה-50 להשמיע באוזני כל מי שנכון היה להאזין לו את האזהרה בדבר הסכנה הטמונה בעלייתה וצמיחתה של האימפריה הסינית וצטט מדינאי גרמני שטבע את המושג 'היזהרו מפני הקדחת הצהובה!'. התחזית הפסימית הזאת נשמעה אותה העת הזויה ומופרכת, בעיקר נוכח העצמה הגוברת של שתי מעצמות-העל ארה"ב וברה"מ וחולשתה היחסית של סין בזירה הבינלאומית, אבל לא עברו אלא פחות מ-70 שנה וממש לנגד עינינו מתגשמת האזהרה מפני 'הקדחת הצהובה' כאשר סין הפכה להיות המעצמה החזקה והמובילה בעולם, על רקע קריסתה של ברה"מ והחולשה שמפגינה ארה"ב .
מעמדה של סין בעולם חזק ואיתן עד כדי כך שקשה לתאר מהלכים כלכליים ומדיניים המתרחשים מבלי לקחת בחשבון את העצמה שהשיגה סין בשנים האחרונות, בעיקר מול הקריסה הזוחלת (המהירה) של ארה"ב, במיוחד נוכח העימות החזיתי שלה מול הבית-הלבן והנשיא דונלד טראמפ, שלא מפסיק לאיים לשווא על הענק הסיני. צריך לזכור שסין כבר 'כבשה' 42 מתוך 49 מדינות ביבשת אפריקה והיא שולטת במרחבי המזרח-הרחוק כשעיניה נשואות לעבר דרום-אמריקה והמזרח-התיכון ואת כל זאת השיגה מבלי לירות אף לא ירייה אחת או לשגר טיל כלשהו!
השיטה הסינית להשתלט על העולם פשוטה בתכלית : סין משקיעה הון עתק במדינות הזקוקות לכסף, מעניקה להן הלוואות בתנאים נוחים ובמקביל משקיעה בפרויקטים לאומיים במדינות הללו כשהיא מספקת במרבית המקרים לא רק הציוד והאמצעים הדרושים אלא גם כוח-אדם זול. כך מוצאות עצמן מרבית המדינות משועבדות לסינים למשך הדורות הבאים מבלי להעלות על הדעת כי בבוא היום לא יוכלו להחזיר לסין את ההלוואות שנטלו או את השקעות הענק בהקמת כבישים, שדות-תעופה, נמלים, מסילות-ברזל ועוד תשתיות, שלא לדבר על רכישת מסיבית של מפעלים מכל סוג וכיום גם תעשייה-מתוחכמת.
מעבר לכל אלה מדובר במקרים רבים בשני מרכיבים נוספים שהנם תולדה ישירה של ההשתלטות הסינית על מדינות שונות: כוח-האדם הסיני פוגע ישירות בתעסוקה המקומית ויוצר גלי אבטלה שגוררים לא רק פגיעה נוספת בכלכלה אלא גם להתמרמרות בקנה מידה כזה או אחר בקרב עובדים מקומיים וזאת במקביל לתחרות לא הוגנת של מוצרים סינים זולים לעומת התעשיות המקומיות.
'השיטה הסינית' כבר גרמה כאמור למדינות רבות להשתעבד לחלוטין לענק הסיני,למאזן-מסחרי שלילי מול ממשלת בייג'ינג ובנקים סיניים ולניסיונות מאוחרים מדי להטיל הגבלות על השקעות סיניות אפילו באמצעות חקיקה מקומית, שהרי הכל נעשה כדין וללא שימוש בלחץ או בכוח.
מרבית מדינות אפריקה כבר חייבות לסין את עתידן הכלכלי למשך 100השנים הקרובות הודות להשקעה הסינית ביבשת-השחורה ותהליך דומה מתרחש גם בדרום-אמריקה, כאשר ארה"ב צופה מהצד בחוסר אונים מוחלט המשקף את חולשתה, מה שרק מגביר את התיאבון הסיני.
את מי זה מעניין בישראל?
על רקע הדברים האלה נשאלת כמובן השאלה מה זה נוגע לישראל? מה בעצם מעניין את הישראלי הממוצע אם הסינים ימשיכו להשתלט על העולם ואיך משפיע הדבר על החיים שלנו?
מעבר לעובדה לפיה השוק הישראלי רוכש בהדרגה יותר ויותר מוצרים מתוצרת סין, מתברר כי ל'קדחת הצהובה' השפעה מכרעת על עתידה של ישראל, בעיקר נוכח המתרחש בארה"ב ומכאן המסקנה המתבקשת (והלא פופולרית כרגע) לפיה ההשענות הישראלית על בת-הברית המסורתית בוושינגטון, תתברר כהימור מסוכן מאוד שעלול להסתבר כשגוי וזאת משום שארה"ב נמצאת בתהליך של קריסה, ממש כפי שכבר התרחש לאימפריות אחרות בהיסטוריה!
המסקנה המתבקשת פשוטה בתכלית: על ישראל 'להחליף סוסים' במסע ההישרדות שלה ולהתחיל לצדד בסין כמעצמה המובילה בעולם משום ש'הענק הצהוב' עתיד בעוד זמן לא רב לתפוס את מקומה של ארה"ב כמי שהובילה עד לא מכבר את העולם. לא מדובר רק בהכרח ללמד את ילדי ישראל לדבר ולקרוא סינית למען עתידם, אלא לחשב מסלול מחדש, להכיר מקרוב את התרבות הסינית העתיקה, לנסות להתקרב לבייג'ינג בכל תחומי החיים ובהדרגה להיחשב מדינה נאמנה לסין.
מי שמתעניין במדע-המדינה ובהיסטוריה לא יכול שלא לראות את התהליכים המתרחשים בזירה ושמצביעים על הכוונות הסיניות לתקוע יתד גם כאן במזרח-התיכון (ע"ע הקשרים שנרקמו לאחרונה בין ממשלות סין ואיראן!) ממש כפי שהמונגולים הגיעו לארץ-ישראל במאה-12 אחרי שרצחו מיליונים במרחב כולו מתוך ידיעה כי הארץ הזאת מהווה נתיב מבטיח להגיע באמצעותו למרכז ומערב אירופה. אלא שהסינים בניגוד לצבא האדיר של ג'ינג'יס-חאן המונגולי, עושים בדיוק את אותו הדבר, מבלי לעשות שימוש בנשק...
שקיעת 'האימפריה האמריקנית'
הצמיחה וההתחזקות הסינית לא הייתה אפשרית אילו לא נמצאה המעצמה האמריקנית על עברי פי-פחת. התהליכים שעברה ארה"ב מאז תום מלחמת העולם-השנייה, בזירה הפנימית והבינלאומית כאחד, כבר סימנו את תחילת שקיעתה של 'האימפריה האמריקנית' ובכלל זה הנחיתות שלה מול הסינים.
המשברים החברתיים, הגזענות הלבנה, מלחמת וייטנאם, פרשת 'ווטרגייט', הכישלונות הצבאיים במקומות שונים בעולם, העימות מול ברה"מ לשעבר, ההתערבות האמריקנית במדינות 'לא ידידותיות', השקר בדבר נשק לא קונבציונלי בעיראק של סאדאם חוסיין והכישלון להשיג את איראן מהשגת פצצה גרעינית, המשברים המתמשכים במערכת הבריאות 'לעשירים בלבד', הגידול במספר חסרי-הבית והחוקים 'הליברלים' המתירים להחזיק נשק, כל אלה אינם אלא חלק מהכתובת שנמרחת כבר זמן רב על קירות הבית-הלבן בדבר שקיעתה של ארה"ב כמעצמה המובילה בעולם. התופעה הזאת קיבלה בשנים האחרונות משנה תוקף נוכח בחירתו של דונאלד טראמפ לנשיא הלא-צפוי ונוכח המשבר הכלכלי ונגיף הקורונה, איש כבר לא בטוח בבחירתו המחודשת בנובמבר הקרוב, מה שמותיר את אמריקה שסועה, פצועה ומסובכת עם עצמה ועם מדינות רבות בעולם המערבי, למעט כמובן מדינת-ישראל, שממשיכה לשים יהבה על 'הברית ההיסטורית' עם ארה"ב.
החולשה המתמשכת של ארה"ב מותירה כמובן חלל הולך וגדל שבאופן טבעי לא נותר ריק ומתמלא באופן תמידי בסינים, אבל צריך לזכור כי לא מדובר בתופעה חדשה בהיסטוריה שהרי כבר אמר מי שאמר כי 'אין חדש תחת השמש' וכי 'הכל היה כשהיה ורק השחקנים מתחלפים': אימפריות חזקות שולטות בעולם עד שהן מתרסקות ואז מחליפות אותן אימפריות חדשות וחוזר חלילה. אנחנו מצויים כרגע בדיוק בקו-התפר הגס שבין שקיעתה 'האימפריה האמריקנית' לבין עלייתה המטאורית של 'האימפריה הסינית' ממש כפי שכבר אירע לא אחת בעבר:
כבר היו דברים מעולם
* ממלכת יוון העתיקה שלטה בעולם כ-100 שנים ונחשבת עד היום כערש תרבות המערב לאחר שהעניקה לו את מכמני הפילוסופיה, האמנות, הספרות, הדמוקרטיה ועוד. השליטה הזאת נמשכה עד מותו של אלכסנדר הגדול בשנת 323 לפני הספירה למניינם, או לדעת יודעי העתים עד שנת 146 לפנה"ס כאשר נכנעה לרפובליקה הרומית, בואכה עליית הנצרות.
* האימפריה הביזנטית, קיסרות שבירתה קונסטנטינופול, הוקמה אחרי חלוקת הקיסרות הרומית בשנת 395 לספירה והתפרקה בשנת 1435 לאחר כיבוש הבירה על-ידי הסולטנות העות'מנית, על רקע סכסוכים פנימיים שגררו שורה של אסונות שזעזעו אותה והביאו להתפוררותה.
* האימפריה הרומית הקדושה, התקיימה קרוב ל-1000 שנים, מאז 'הסכם ורדן' בשנת 813 לספירה אולם התפרקה בשנת 1806 בעקבות המפלה שנחלה ב'קרב אוסטרליץ' בו נטלו חלק 3 קיסרים ונוצר העימות הגדול בין נפוליון הצרפתי לבין כוחות ברית אוסטרו-רוסיה. מאז עברה השליטה לקיסר שהומלך בשנת 1508 בידי האפיפיור. האימפריה הרומית הקדושה קרסה סופית כאמור ב-6 באוגוסט 1806 שעה שהקיסר האחרון פרנץ-השני התפטר בעקבות 'שלום וסטפליה', שהעניק ריבונות מוחלטת לטריטוריות השונות והפך אותה לאוסף של מדינות עצמאיות.
* האימפריה העות'מנית, הוקמה באיסטנבול בשנת 1299 והחזיקה מעמד עד תום מלחמת העולם הראשונה בשנת 1923 לערך. היא שלטה על המרחב שמדרום-מזרח אירופה עד צפון אפריקה וחצי-האי ערב ולימים הייתה לטורקיה המודרנית. ההתמוטטות הגיעה לאחר שהעם הרגיש כי הנהגתו בגדה במסורת הדתית-לאומית שלו וכי הסגנון המערבי זר לו ולמורשתו וצריך לחזור לדרך האסלאם. כך נוצר 'מרד הטורקים הצעירים' בשנת 1908 וכך הקיץ הקץ על האימפריה שזכתה עד אז ב-600 שנות עצמאות .
* ממלכת ספרד, שלטה בחלקים גדולים של העולם במשך כ-400 שנה, מאז המאה ה-15 ועד למאה ה-19. בפרק הזמן הזה התרחשו בה אירועים משמעותיים ביותר כגון 'גירוש ספרד' בשנת 1492, גילוי אמריקה על-ידי קולומבוס, השתלטות על אמריקה, בלגיה, הולנד והפיליפינים ודרום-איטליה. עוד הרבה קודם לכן, בשנת 711 לספירה פלשו אליה כוחות מוסלמים ממרוקו ובעקבות כך הייתה לממלכה משגשגת עד שנת 732 לפחות, אלא שבסוף המאה ה-16 החלה שקיעתה בעת כהונתו של של המלך פיליפה-השני וזאת בעקבות עימותים עם אנגליה וסכסוכים עם הטורקים, הצרפתים וההולנדים. אחרי מלחמת העולם-הראשונה הגיעה ההתפוררות הסופית כאשר הפכה מממלכה לדיקטטורה ופרצה בה מלחמת-האזרחים בה ניצח פרנקו.
* האימפריה הבריטית שגשגה במאות ה-16 וה-17 והייתה הגדולה ביותר בהיסטוריה למשך כ-100 שנים ומנתה בשיאה בשנת 1922 458 מיליון נפש, כשבחסותה כחמישית מתושבי העולם. שלושה גורמים מרכזיים הביאו לשקיעתה ההדרגתית: מלחמת-העצמאות של ארה"ב בשנים 1775-1783 ובעקבות כך אבדן המושבה הבריטית החזקה והמאוכלסת בעולם, הקולוניאליזם הבריטי שגרר אחריו עימותים בלתי פוסקים עם מושבות שדרשו וקיבלו עצמאות והעימות מול גרמניה במלחמת-העולם הראשונה, עד שלבסוף נותרה 'בריטניה הגדולה' עם 'חבר העמים' ובו 14טריטוריות, אבל ללא אימפריה...
הכרוניקה של דברי-הימים עמוסה וגדושה עוד דוגמאות רבות של מדינות חזקות ששלטו ונפלו ואימפריות נוספות שהתרסקו מקץ שליטה כזאת או אחרת בעולם, אבל נראה כי התקציר שהצגנו כאן מוכיח כי לא לעולם חוסן וכי סופן של האימפריות החזקות ביותר ללכת בדרך כל בשר ולהיעלם.
ההתרסקות של ארה"ב מכל הטעמים שכבר ציינו אינה אלא שאלה של זמן ולמרות שאולי מדובר כאן בתחזית לא פופולרית ולא מקובלת, נראה שאין ברירה אלא להשלים עמה ולהיות מוכנים להמשך תהליך ההתעצמות הסינית שהיא האימפריה הבאה בתור. לדברים הללו יש כאמור השלכות רבות גם עלינו והם ישפיעו על ישראל במידה שלא תתעורר מהר 'להחליף סוסים' ולהתייצב לצד 'הענק הסיני', גם על חשבון 'הברית ההיסטורית' עם ארה"ב.
מכאן שצריך כבר עכשיו 'ללמד את הילדים שלנו סינית' (במובן הרחב של ההגדרה) להבטיח את עתידם. הצרה היא שנכון להיום אין בישראל מדינאים בעלי-חזון אלא רק פוליטיקאים קטנים, שדואגים רק לעצמם ולהישרדותם והרעיון לנטוש את ארה"ב לטובת סין, נשמע להם מופרך והזוי אבל זאת תהא בכייה לדורות וחבל.

המפה הזאת עתידה לעבור שינויים גדולים כאשר יסיים 'הענק הסיני' להשתלט על העולם כולו.
Comentarios